fredag 20 april 2012

Lyssningsfil

På hemsidan Discovering Music Archives hittar jag spännande ljudmaterial från 1968 med bland annat Alingsåsanknytning. Märta Ramsten har intervjuat och Anton Nicklasson spelar fiol

Gånglåt /egen komp,/; Polska efter Axel Olsson; Intervju om Axel Olsson, beskrivning av polskdans och Björndans, berättar om spelmannen Glader; Gladers polska; Intervju om pers, data, om hur AN började spela fiol, om spel på dans, om sekundering; Prov på sekundering; Berättar om Gull-Erik, spelman i Bollebygd, om Stenström "Lullen" i Hemsjö; Gull-Eriks polska efter farbrodern Leander Hultén f. 1865; Polska; Polska

Dokumentnummer 224863
Assecionsnummer SVABA 0206

Placerad i Partille. Jag undrar var.

Mer om spelmän runt Hemsjö

En uppgiftslämnare berättar följande om Hemsjöspelmän.

Spelmannen Janne Stenström var eventuellt skomakare och föddes 7/10 1840 i Hemsjö. Hans hustru hette Johanna och tillsammans fick de 11 barn. Några utvandrade till Amerika. Han ägde Sörbogård i Hemsjö. När varje hästekipage med bröllopsgäster anlände "blåste han en låt" som det står i gamla anteckningar.

"Fys-Johan" Olsson föddes 1877 i på Brasegården i Hemsjö och var framförallt stenarbetare. Som ensamstående bodde han i Färgenäs.

Det fanns också en spelman som hette "Masteryd-Gustaf" Svensson som var jordbrukare i närheten av Edsås.

Spelmän runt Hemsjö

Spelmannen Uno Eliasson berättar om några spelmän runt Hemsjö.

Janne Stenström, som även kallades "Lullen" spelade såväl fiol som klarinett. Han var bland annat anlitad vid bröllop. När bröllopsgästerna kom till grinden som tillhörde huset där bröllopsmiddagen skulle äga rum möttes gästerna av Janne Stenström som vid sådana tillfällen spelade klarinett för att den var mer ljudstark. 1910 när Karl Björklund skulle delta på riskspelmansstämma på Skansen så fick Janne Stenström följa med. Vid ett annat tillfälle kallades Carl och "Lullen, med en speciell inbjudan till Stockholm av Nordiska Muséets styrelse, som ville att de skulle komma dit och spela berättar Annelie Westerlund i Sjövikspecialarbetet Carl & Eric Björklund. Det är oklart om det finns några låtar bevarade efter honom.

En annan spelman i Hemsjö var Fys-Johan som åtminstone en tid bodde i Färgenäs nära Stora Färgen. Det finns eventuellt en variant av Hemsjö brudmarsch efter honom. Kan det vara Johan Larsson som jag nämde i förra blogginlägget?

Ytterligare en Hemsjöspelman skulle haft efternamnet Glader. Det finns en Gladers polska i området. Dock oklart om den härstammar från honom då Glader var ett realtivt vanligt soldatnamn.

torsdag 19 april 2012

Johan Larsson

Dufvas släktforkarsida hittar jag följande uppgift:1765 0803 Johan Larsson Spelman. Ingen notering om födelseort men många av personerna på listan är födda i Skallsjö socken.

Janne Stenström

Av en uppgiftslämnare får jag information om en spelman som hette Janne Stenström. Han var flitigt anlitad på bröllop i Hemsjö.

Ett foto av honom finns digitaliserad bland Folkmusikkommisionens och Musikmuseets spelmansforografier.