Bland Sjövikskursens specialarbeten hittar jag uppsatsen Spelmän runt Ödenäs författat av Anders Villumsen, 1990. Följande spelmän beskrivs:
År 1821 föddes en pojke i Hemsjö. Han fick namnet Anders Svensson. Anders växte upp och blev med åren en mycket duktig spelman på fiol. När han flyttade till Ödenäs gifte han sig med Kajsa i Bråten. De bosatte sig i Östbråten och fick åtta barn. Tre söner och fem döttrar. Alla sönerna spleade med de emigrerade till Amerika. Döttrarna stannade dock och gifte sig rumtomkring i Ödenäs. Anders spelade i hela sitt liv och kan nog ränas till en av Ödenäs största spelmän, även om han var en "utböling". Han hade många spelningar och enligt sägen spelade han på 60 brölopp. Med tanke på att ett bondbröllop varade i tre dygn, dag och natt, är det ganska mycket. Anders Svensson avled 1880 och blev 59 år. Kajsa blev 84 år. Den mest kända låten efter Anders är nog "Brudmarsch från Ödenäs".
Olaus Otterström
Ödenäs har haft flera, kanske inte så framträdande, men ändå mycket duktiga spelmän. En av dem var Olaus Otterström. Han föddes 1860 i Älgtjärn och lärde sig spela fiol och att knalla. Det senare inte alltid lika lagligt. För att knalla skulle man ha tillstånd, som gällde för ca. 4 månader i taget. Det berättas att han en gång knallade i Hemsjö utan tillstånd och blev haffad. Då sade han: "Böterá tjänar ja´ihop medan en hemsjöbo drar ner bôxer´a". Poängen var att han tyckte hemsjöborna var snåla. Ha var för övrigt känd för att berätta historier av det mera fräcka slaget. Med frun Matilda fick han 9 barn. Olaus spelade mycket med en spelman från Nedflo vid namn Aron Johansson. Olaus skrev bl. a. en låt som kallas "Otterströms mazurka".
Linus, Olof m. fl.
En annan fiolspelande var Linus Andersson. Han hade en bror, Gustav, som spelade fiol och dragspel. Gustavs barn spelade alla. Linus son Yngve spelar nyckelharpa i Ödenäs nuvarande spelmanslag "La gårdsdrängarna".
Linsus var ganska envis och fräck. 1920 spelade Linus och Olaus som, Olof, på ett bröllop. Det var ganska gott om brännvin och på tredje dagen, söndag, blev Linus sur och gick hem. Eftersom det regnade sprack fiolen till stor sorg för Linus. Olof föddes 1896. Olof bodde i Djurås med sin fru Olga. De hade fem pojkar. Olof var lik sin far men spelade treradigt dragspel istället för fiol. Han dog 1978. Olof skrev låten "Pingstliljor".
Axel Wahlgren
Axel Wahlgren hette en fiolspelman, som bodde i Jordås. Han föddes 1905 och dog i mitten av 80-talet. Han var på många spelningar med sin fiol. "Ljungåspolka", som är uppkallad efter den plats där Axel föddes, är ev skriven av Axel.